L’associació de veïns de Borgonyà va néixer a finals dels anys 80, a l’inici del declivi de la fàbrica, per defensar els veïns i veïnes de Borgonyà. A l’època es varen començar a vendre les cases de la colònia a particulars i es varen començar a tancar serveis fet que va posar en alerta a borgonyencs i borgonyenques.

La intenció de l’ajuntament d’urbanitzar els carrers de la colònia va ser una de les primeres accions a les que va haver de fer front l’associació, ja que inicialment es demanava als veïns unes contribucions especials molt elevades.

Amb el centenari de la fundació de la colònia de Borgonyà l’associació de veïns va iniciar una vessant de conservació del patrimoni molt important. Els actes del centenari van ser la cara visible d’una feina que encara avui no s’ha acabat, preservant centenars de documents de gran valor. Des de llavors s’han organitzat exposicions amb fotografies, documents i llibres, alguns d’ells centenaris, que es conserven a l’arxiu de Borgonyà.

Degut a l’enderrocament d’un grup de cases al carrer Ter, de l’estació de tren de Borgonyà i de la casilla del guardabarreres, s’impulsa demanar la protecció del conjunt de la colònia per tal que no es perdi el patrimoni existent i es conservi. Avui en dia Borgonyà és Bé Cultural d’Interès Nacional, estant garantida la preservació de tots els edificis.

No s’ha d’oblidar però que encara existeixen molts objectes amb gran valor històric que no estan preservats i que es corre el risc que es perdin.

L’altre tasca també significativa és la de col·laborar en els actes lúdics i culturals que es celebren a la colònia com la Festa Major, l’Aplec o la Cavalcada de Reis entre altres.

 

Junta actual:

President: Francesc Colomer

Secretari: Marc Parareda

Tresorer: Ferran Morera

Vocal: Marc Català

 

Contacta’ns

veins@coloniaborgonya.cat

 

Fes-te soci!

Per només 10€ l’any ajuda’ns a seguir conservant el patrimoni de Borgonyà, col·labora en els actes lúdics i culturals que es fan a la colònia!

Formulari alta nous socis (ompliu-lo i doneu-lo a algun membre de la junta o deixeu-lo al Casal).

Si ho prefereixes pots omplir el formulari online: