L’Associació de Veïns de Borgonyà va néixer a finals dels anys 80, a l’inici del declivi de la fàbrica, per defensar els veïns i veïnes de Borgonyà. A l’època es varen començar a vendre les cases de la colònia a particulars i es varen començar a tancar serveis fet que va posar en alerta a borgonyencs i borgonyenques.

La intenció de l’ajuntament d’urbanitzar els carrers de la colònia va ser una de les primeres accions a les que va haver de fer front l’associació, ja que inicialment es demanava als veïns unes contribucions especials molt elevades, que gracies a la tasca que va fer l’Associació de Veïns es varen poder reduir considerablement.

Amb el centenari de la fundació de la colònia de Borgonyà l’Associació de Veïns va iniciar una vessant de conservació del patrimoni molt important. Els actes del centenari van ser la cara visible d’una feina que encara avui no s’ha acabat, preservant centenars de documents de gran valor. Des de llavors s’han organitzat exposicions amb fotografies, documents i llibres, alguns d’ells centenaris, que es conserven a l’arxiu de Borgonyà. Durant el 2020 s’ha fet una tasca de reforma de la sala de l’arxiu de Borgonyà per tal d’adequar-la a les necessitats de conservació dels documents i objectes que s’hi troben. Tot i això segueix insistint en la necessitat de trobar un espai on agrupar tots els objectes antics de Borgonyà que actualment estan repartits en diversos espais tancats al públic.

Degut a l’enderrocament d’un grup de cases al carrer Ter, de l’estació de tren de Borgonyà i de la casilla del guardabarreres, s’impulsa des de l’associació demanar la protecció del conjunt de la colònia per tal que no es perdi el patrimoni existent i es conservi. Avui en dia Borgonyà és Bé Cultural d’Interès Nacional, estant garantida la preservació de tots els edificis.

No s’ha d’oblidar però que encara existeixen molts objectes amb gran valor històric que no estan preservats i que es corre el risc que es perdin.

L’altre tasca també significativa és la de col·laborar en els actes lúdics i culturals que es celebren a la colònia com la Festa Major, l’Aplec o la Cavalcada de Reis entre altres.

El 2019 l’assemblea general de socis acorda la realització de reunions temàtiques periòdiques per tal que tothom pugui opinar i ajudar a decidir sobre temes d’interès per la colònia. Això ha desenvocat durant el 2020 en la creació de la Comissió Entorn Viu i Natural. Aquesta comissió de moment te per objectiu vetllar per la millora dels jardins de Borgonyà, del bosc de ribera del Ter a la colònia, però també de la millora dels equipaments i serveis per tal de donar més vida a la colònia.

Juntament amb el CD Borgonyà, l’Associació de Veïns va ser un dels impulsors de l’organització dels actes del 125è aniversari de Borgonyà l’any 2020, que malauradament s’han hagut de posposar.

Contacta’ns

veins@coloniaborgonya.cat

Junta actual:

President: Francesc Colomer

Secretari: Marc Parareda

Tresorer: Joan Casas

Fes-te soci!

Per només 10€ l’any ajuda’ns a seguir conservant el patrimoni de Borgonyà, col·labora en els actes lúdics i culturals que es fan a la colònia!

Formulari alta nous socis (ompliu-lo i doneu-lo a algun membre de la junta o deixeu-lo al Casal).

Si ho prefereixes pots omplir el formulari online: